COREF
VUURVASTE SCHOUWBUIZEN
Schoorsteenelementen van vuurvaste aarde
Schoorsteenelementen van vuurvaste aarde hebben kenmerken die heel wat verder reiken dan wat de normen opleggen; wie die kiest en gebruikt, kiest dus voor het beste, maar vooral voor de zekerheid dat hij uitstekende kwaliteit krijgt.
Drukweerstand: minstens 60 N/mm²
Weerstand tegen thermische schokken tot 1.250°
Smeltpunt: hoger dan 1.500°C
Porositeit: lager dan 8%.
Dichtheid: 2,2
Ondoordringbaar voor gas, ongevoelig voor zuur en corrosie
Lengte van de elementen: 50 cm
Technische kenmerken:
Afmetingen:
PLAATSINGSADVIES
De COREF-schoorsteenelementen zijn voorzien van stekker en busverbindingen om de schoorsteen ondoordringbaar te maken voor condensaten.
De mannelijke stekkerverbinding moet altijd naar beneden gericht zijn.
De voegen tussen de elementen worden gemaakt met vuurvaste mortel, bijvoorbeeld van het REFRACO-type. Ze mogen niet dikker zijn dan 7 tot 8 mm. Het is aanbevolen om het oppervlak van de ineenschuiving nat te maken vooraleer de vuurvaste mortel erop aan te brengen.
Naarmate het monteren vordert, moet de binnenkant van de voegen goed worden gereinigd met behulp van een vochtige spons, om ze te ontdoen van braam waaraan roet kan blijven hangen.
U kunt gemakkelijk een opvangkamer voor onverbrande delen verkrijgen, door aan de onderkant van het kanaal een inspectiebuisstuk te plaatsen met een luik om de schoorsteen te vegen.
Voorzie ook in een aansluitingsbuisstuk dat geplaatst wordt op de geschikte hoogte voor uw verwarmingstoestel. Zonder geschikt materieel, zou het later heel moeilijk kunnen zijn om kernboringen uit te voeren.
De hoogwaardige buisstukken kunnen een lichte uitzetting (2mm/m) ondergaan als gevolg van de verschillende temperatuurschommelingen. Daarom bevelen wij u aan een metalen uitzettingsvoeg te plaatsen, die niet aan het kanaal mag worden vastgemaakt.
U kunt de schoorsteen afwerken met een betonnen schoorsteenzuiger, die de buiselementen zal vrijwaren van vocht en de trek bevorderen.
INFO VOOR BESTEK
Het schoorsteenkanaal moet worden gemaakt met behulp van buiselementen van het merk COREF.
Die moeten van vuurvaste aarde zijn.
De lengte van de elementen moet 50 cm bedragen.
De buiselementen van vuurvaste aarde moeten volgende kenmerken hebben:
-> Drukweerstand: minstens 60 N/mm²
-> Weerstand tegen thermische schokken tot 1.250°C
-> Porositeit: lager dan 8%
-> Dichtheid: 2,2
-> Ondoordringbaar voor gas, ongevoelig voor zuur en corrosie
-> Lengte van de elementen: 50 cm
De buiselementen moeten worden geassembleerd met behulp van vuurvaste mortel…, met inachtneming van de plaatsingsrichtlijnen van de fabrikant.
De buiselementen moeten vrij kunnen uitzetten dankzij een uitzettingsvoeg.
SCHOORSTEENTECHNIEKEN
Het is van belang dat men een uitstekende afvoer van de rookgassen heeft, daarom geven we graag wat nuttige technische uitleg om een goede trek in uw schoorsteen te verkrijgen.
Wat men gewoonlijk “thermische trek” of “schoorsteeneffect” noemt, is eigenlijk een beweging van de lucht onder invloed van de opwaartse druk. Hoewel we in principe weten dat “warme lucht stijgt”, toch weten we zeker niet dat dit principe berust op het verschil in dichtheid van de rookgassen en de omgevingslucht. Hoe warmer ze zijn, hoe lichter. De temperatuur in het kanaal speelt dus een doorslaggevende rol bij het lichter maken van die gassen, tot ze volledig worden afgevoerd.
In die context heeft de lengte van het kanaal veel invloed op de verplaatsing van de lucht; hoe langer het schoorsteenkanaal, hoe beter de trek zal zijn. Zo komt het dat de thermische trek in oude gebouwen, die nooit helemaal afgedicht zijn, nogal eens last heeft van luchtinsijpeling.
Laat ons het koude seizoen nemen, de periode waarin de verwarming brandt. De lucht binnenshuis is warmer, ze stijgt op in het gebouw en ontsnapt via verscheidene openingen, zoals de schoorsteen, de vensters en de verluchtingsopeningen. Terwijl de lucht opstijgt, gaat ze beneden in het gebouw onderduk veroorzaken, die automatisch nieuwe en in dit geval koude lucht zal aantrekken. Om te zorgen voor een goede trek, moeten we dus een schoorsteenkanaal van goede kwaliteit hebben, dat glad, recht en voldoende lang is en waarvan de totale oppervlakte minstens 1/7 bedraagt van de oppervlakte van de haard.
Het schouwkanaal zal over het algemeen geïsoleerd zijn en soms vergezeld van een verluchtingkanaal voor het aanvoeren van frisse lucht. Wanneer de trek te sterk is, wat kan voorkomen bij hevige windstoten, kan het nuttig zijn een trekregelaar te plaatsen. Die zal de toevoer van verse lucht beperken en de verbranding regelen.